el mosaic d'Amara

Posta de sol al delta de l'Ebre (Catalunya)

Des de l'antiguitat fins a l'era moderna, l'evolució dels drets de les dones ha estat un procés complex i sovint tumultuós, una lluita perseverant per la igualtat, el reconeixement i la participació en la vida social, econòmica, política i cultural de les seves comunitats. Ja en les primeres civilitzacions, les dones ocupaven rols restringits a l'àmbit domèstic i a la maternitat, amb un accés limitat a l'educació formal, i poca implicació en els assumptes públics o econòmics. Malgrat que unes poques figures femenines van transcendir en les arts o la política, aquestes estructures patriarcals es van perpetuar durant mil·lenis.


En els darrers dos segles i fins avui, els moviments socials han impulsat transformacions importants en termes d’igualtat. A escala global, s'han adoptat nombrosos instruments legals, com la Convenció sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona de les Nacions Unides, i s'han fet progressos significatius en àmbits com el sufragi femení, la salut materna, l'accés a l'educació i a les oportunitats laborals, o en la distribució equitativa de les responsabilitats familiars. També hi ha un reconeixement més gran de la violència de gènere com una vulneració dels drets humans fonamentals, fet que ha suposat l'aprovació de lleis estrictes i la implementació de programes de suport per a les víctimes.


Tot i els avenços, encara hi ha desigualtats que afecten les dones en molts contextos i a tot el món. Les dones continuen estant poc representades en posicions de lideratge polític i econòmic, i pateixen discriminacions salarials i dificultats per accedir a llocs de treball ben remunerats. Les tradicions i les normes culturals perpetuen els rols de gènere, limitant la participació de les dones en àrees com l'educació superior o l'accés a la propietat. La violència domèstica, les agressions sexuals, el matrimoni infantil o la mutilació genital, entre altres formes de violència, no han deixat mai d'existir. 

En aquest context, EL MOSAIC D'AMARA proposa un espai de reflexió amb l’objectiu de contribuir a la construcció d’una comunitat on tothom, independentment del seu gènere, pugui desenvolupar plenament tot el seu potencial i participar positivament en la societat.